

Prova d'accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d'esports i Ensenyaments d'arts plàstiques i disseny 2009

Anglès Sèrie 3

Dades de la persona aspirant	Qualificació		
Cognoms i nom			
DNI			

A. Read the text below and choose the correct answer.

[Total: 1,25 marks; 0,25 for each correct answer]

THE ELUSIVE ROUTINE OF RECYCLING

1 Blue for paper, green for glass, yellow for plastic and grey for all the rest. Those coloured bins and containers dot every street, but only 31.9% of the 1.64 kilos of garbage generated daily by every Catalan is placed in the proper receptacle.

That being said, there is also some good news. Recycling is up from 2005 when 5 Catalans only followed the colour-coded bin system 29% of the time. Even more importantly, these efforts have saved over 150,000 hectares of forest from being cut down and stopped 480,077 tons of CO_2 from being released into the atmosphere.

Even though Catalonia could do better, it stacks up relatively well against the rest of Spain. According to the Spanish Environment Ministry, whereas Catalonia on average 10 recycled 8 kilos per inhabitant more than Spain did in 2006, when it comes to glass and plastic, things aren't so bright and Catalonia faired only slightly better than Spain.

Nevertheless, while Catalonia may still be far away from the ideal situation, it still wins hands down as far as making an effort to raise public consciousness about the issue, thanks to over 80 public awareness campaigns in favour of recycling. Not only are these campaigns based on TV spots but also on internet sites that allow residents to post comments and ideas about how to make recycling easier and more effective.

Adapted from an article by R. Bravo and J. Wilson. *Catalonia Today* (January 17th 2008)

1. Catalans...

- *a*) always place the garbage in the correct bin.
- b) recycle less than half the quantity of garbage correctly.
- c) paint the containers in several colours.

2. Thanks to recycling...

- *a*) forests are not destroyed and the environment is cleaner.
- *b*) CO₂ is released into the atmosphere.
- c) 150,000 trees are saved every year.

3. Compared to the rest of Spain...

- *a*) Catalonia is doing better in recycling.
- **b**) Catalonia has got much better results in recycling glass and plastic.
- c) Catalonia is against recycling 8 kilos per inhabitant.
- **4.** Thanks to public campaigns in favour of recycling...
 - a) Catalonia is far away from an ideal situation.
 - b) over 80 per cent of the population recycle.
 - c) Catalans are aware of the need to recycle.
- **5.** Campaigns in favour of recycling...
 - *a*) are popular on TV.
 - *b*) reach the population through television and internet.
 - c) do not take people's comments into account.

В.	Choose the correct words or definitions a , b , c , or d for the words below as they are used in the text.							
	[Total: 1,25 marks; 0,25 for each correct answer]							
	1. garbage generated daily by every Catalan (lines 2-3)							
	a) glass bottles	b) plastic bags	c) containers	d) rubbish				
	2. stopped 480,077 tons of CO_2 from being released into the atmosphere (line 7)							
	a) liberated	b) controlled	<i>c</i>) collected	<i>d</i>) reduced				
	3. Even though Catalonia could do better (line 8)							
	a) However	b) Despite the fact that	c) Moreover	<i>d</i>) But				
	4. things aren't so brig	ght (line 11)						
	a) promising	b) dark	c) light	<i>d</i>) clever				
	5. allow residents to post comments (lines 15-16)							
	a) to read	b) to send by regular mail	c) to write	<i>d</i>) to postpone				

C. Read the text below and choose the correct answer. [Total: 2,50 marks; 0,25 for each correct answer]

	A month(1)	I had no idea that on	a Saturday afternoon ₋	(2) November I'd				
be hanging 30 metres above the ground and enjoying it. Now I understand why people								
love rock-climbing.								
My friend John and I(3) at the Activity Centre on Friday evening. It was dark								
but the night was warm. The hostel wasn't wonderful but we were(4) everything								
we needed: clean blankets and a tasty dinner. We were really happy(5) out of the								
crowded city and liked the idea of being in the fresh air for a while. In the morning, we								
woke up at dawn and we met the other members of(6) group: Susan and her sister								
Mar	y(7) the US	A, Kevin and Simon,	the French friends a	nd then, Amanda, the				
Italian girl. We were all foreigners, and did not know(8) about the area.								
We knew we were going to spend the weekend outdoors, but none of us was sure ex-								
actly(9) So, the day began and we divided the group: half of us spent the morning								
cavi	ng while the other	s went rock-climbing	and then we change	d at lunchtime. In the				
even	ning, we were all ex	hausted but pleased a	and excited by what w	re(10)				
1.	a) ago	b) last	c) past	<i>d</i>) before				
•	`	1	_	T) CC				
2.	a) on	b) at	<i>c</i>) in	<i>d</i>) off				
3.	<i>a</i>) arrive	b) arrived	c) have arrived	<i>d</i>) will arrive				
4.	a) give	b) gives	c) gave	d) given				
5.	a) to be	b) to being	<i>c</i>) be	d) been				
6.	a) us	b) our	<i>c</i>) we	d) ours				
7.	a) in	b) from	<i>c</i>) of	d) with				
8.	a) many	b) nothing	c) much	d) something				
9.	a) which	b) when	c) what	d) how				
10.	a) did	<i>b</i>) have done	c) had done	d) was doing				

D. Write 80-100 words about ONE of the following topics.

[Total: 5 marks]

- 1. In your town, there are containers for paper, glass and plastic, but they are usually full. Moreover, there are not any bins for organic garbage. Write a letter to the city council office and complain about the situation.
- 2. Write your opinion about recycling. How often do you recycle? Do you think the colour-coded bin system is useful? Suggest ideas about how to make recycling easier and more effective.



